Imi: Michał Pomg: 1 raz Wiek: 38 Doczy: 22 Wrz 2011 Posty: 222 Skd: Wawa
Wysany: 2013-04-22, 14:33
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym - pyyyycha! I w dodatku nawet beztalencia kulinarne sobie poradzą z tym daniem.
W te wakacje mam plan spróbować zrobić sałatkę ze świeżym szpinakiem. Jeszcze nie jadłem takiego - zawsze był w formie mrożonej brei.
Imi: Krzysztof
Wiek: 30 Doczy: 20 Mar 2013 Posty: 152 Skd: z Tortugi
Wysany: 2013-05-06, 09:08
Dostałem kiedyś w szpitalu. To było w Centrum Zdrowia Dziecka, po operacji. Nie jadłem jakieś 2 dni, a mój pierwszy posiłek to: ziemniaczki (OK), pulpety w sosie (nawet niezłe jak na szpitalne), i zmielony gotowany szpinak, wyglądający i smakujący tak, jak opisała to koleżanka wyżej, jak zielona kupa. Mimo głodu nie dało się tego zjeść, chciało się wymiotować pustką żołądka.
_________________ Czy nie lepiej byłoby szerzyć dobro zamiast tępić zło?
Szpinak jest pyszny i wspaniały, pod warunkiem, że się go odpowiednio przygotuje :-) Świeży można pokroić na mniejsze kawałki, lub w całości przesmażyć na maśle z dodatkiem czosnku i wtedy świetnie komponuje się z makaronem, naleśnikami, albo jako farsz w krucho-drożdżowych pierożkach z serem feta (uwielbiam!!). Ten mrożony, rozdrobniony też jest ok i wcale nie musi wyglądać, jak zielona kupa ;-) Nie można go tylko podsmażać zbyt długo, ani na zbyt dużej ilości masła, a rondel, w którym go grzejemy, musi być odkryty, żeby woda miała gdzie odparować :-) Taki szpinak ja zawsze przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i łyżką kwaśnej śmietany. Świetnie smakuje wymieszany z ryżem i podany z duszonym filetem z kurczaka, albo jako jedna z warstw na spaghetti (makaron, na to sos pomidorowy, na to szpinak, na to śmietana, na to żółty ser) Ahhh, rozpisałam się, bo szpinak uwielbiam!
Imi: Gabriela
Zaproszone osoby: 26 Pomoga: 3 razy Wiek: 31 Doczya: 11 Cze 2009 Posty: 8509 Skd: z daleka..
Wysany: 2013-05-24, 10:53
dwukropek napisa/a:
wtedy świetnie komponuje się z makaronem, naleśnikami,
Naleśnik ze szpinakiem biały serem i czosnkiem dobrze doprawiony jest świetny jakoś przystawka na zimno pokrojony w takie skośne paseczki U mnie w pracy się takie robi tak samo filet z kurczaka faszerowany serem feta i szpinakiem <3
_________________ "Przepraszam, ale nie słucham opinii ludzi, którzy mieli w ustach więcej ch**ów niż ja frytek. Amen "